Η σωστή διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου
Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του ανθρώπου και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Από την πληθώρα των αγαθών που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει σημασία να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τρόφιμα με εξαιρετικό συνδυασμό ουσιών που επιδρούν προστατευτικά στο μεταβολισμό των κυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, θα σας δώσω τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία.
Οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί και νέα στοιχεία αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.
Πόσο σημαντική είναι όμως η διατροφή στη διατήρηση της καλής μας υγείας και εν προκειμένου στην εμφάνιση καρκίνου;
Παρότι ο καρκίνος συνδέεται με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό (5-10%). Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, ο καρκίνος είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσα από αλλαγές στο τρόπο ζωής και συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τη διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ και την άσκηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90-95%).
Ενώ έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα γονίδια και στην κληρονομικότητα, η συμμετοχή τους είναι πολύ μικρή ενώ παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Ποσοστό συμμετοχής περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου
– Διατροφή 30-35%
– Κάπνισμα 20-25%
– Παχυσαρκία 10-20%
– Αλκοόλ 4-6%
– Λοιμώξεις 15-20%
– Άλλοι παράγοντες (ακτινοβολία, έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κ.λπ.) 10-15%
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν ότι η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται σημαντικά από την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας ενώ όλο και περισσότερες μελέτες στοιχειοθετούν τον ρόλο θρεπτικών συστατικών στη πρόληψη και την θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου.
Η στροφή προς τις τροφές που βρίσκονται πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, όπως η κατανάλωση ολικής αλέσεως αλεύρων κριθαριού, βρώμης, οσπρίων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ωμών ξηρών καρπών, αντιοξειδωτικών τροφών, ψαριού αλλά και άφθονου νερού, είναι ζωτικής σημασίας στη πρόληψη του καρκίνου.