Σοκολάτα για την καρδιά και όχι μόνο!
ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
Η συμβολή της μαύρης σοκολάτας στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες.
Η ευεργετική δράση της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά , όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heart», η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως!
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Ειδικότερα, για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).
Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (30 γρ) (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), ενώ για τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στα υπόλοιπα οφέλη της σοκολάτας:
Η μαύρη σοκολάτα εκτός από ευεργετική για τον ουρανίσκο και τη διάθεσή μας, είναι ευεργετική και για την υγεία μας γενικότερα:
Περιέχει φυσικές ουσίες που προκαλούν ευφορία .
Περιέχει μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθάει τις γυναίκες με τα συμπτώματα της περιόδου, όπως οι πόνοι, οι κράμπες, η κατακράτηση υγρών, η κούραση, η κατάθλιψη και ο εκνευρισμός.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , ίδια με αυτά που περιέχονται στο κρασί και στο τσάι, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι μόνο!
Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο χαλαρώνουν τα τοιχώματα στα αιμοφόρα αγγεία, ρίχνοντας την πίεση του αίματος και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την διάθεση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.
Χρειάζεται προσοχή βέβαια στην κατανάλωσή της, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές.
Για τον λόγο αυτό, επιλέγουμε μικρή ποσότητα, μαύρης σοκολάτας, με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο!
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ