Η πρόληψη και ή μάχη κατά του καρκίνου στο πιάτο σας!
Περισσότεροι από 80% των κακοήθων όγκων του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος και από αυτούς οι παράγοντες της διατροφής, φαίνονται ότι σχετίζονται με το 50% των νεοπλασμάτων. Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να ελαττώσει την συχνότητα νόσων φθοράς και να επιβραδύνει την εμφάνιση τους.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές φυτικής κυρίως προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη.
Συνεπώς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τα πολυτιμότερα τρόφιμα στη μάχη κατά του καρκίνου που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών , αλλά και ισχυρότατα φυτοχημικά που μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, δεν εξουδετερώνουν μόνο τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που ευθύνονται για τη βλάβη των υγιών κυττάρων, αλλά δρουν και σε άλλους κυτταρικούς μηχανισμούς, όπως στη γονιδιακή έκφραση και έχουν ρόλο διατροφικών θεραπευτικών ουσιών.
Ιδιαίτερη προσοχή και σημασία πρέπει να δίνεται όχι μόνο στο είδος της διατροφής αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος! Μεγάλο μέρος της καμένης οργανικής ύλης κατά το μαγείρεμα είναι καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι πιο ισχυρές τροφές κατά του καρκίνου, οι οποίες όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του , αλλά χάρη στις ιδιότητές τους μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες στην ανάρρωσή τους:
Φρούτα: ( περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C και Ε φλαβονοειδή, φολικό οξύ και φυτικές ινές)
Τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια ,
Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων
Τα κόκκινα (κυρίως) σταφύλια ,
Τα ρόδια, οι φράουλες , τα μήλα, τα ακτινίδια, τα σύκα, τα αβοκάντο και τα μάνγκο
Λαχανικά: (περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη Β, C, άλφα και βήτα καροτίνη, φολικό οξύ, μεταλλικά ιχνοστοιχεία σίδηρο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες)
Το Λάχανο , οι πιπεριές (κυρίως οι καυτερές) , οι ντομάτες , το μπρόκολο , τα λαχανάκια Βρυξελλών , το κουνουπίδι, το σπανάκι, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες , τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το νεροκάρδαμο
Ξηροί καρποί: Όπως καρύδια, που περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία σεληνίου
Ψάρια: Κυρίως τα λιπαρά πως ο σολομός,η σαρδέλα, πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3
Ελαιόλαδο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών και αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο της Ελληνικής Διατροφής.
O λιναρόσπορος (ω3 λιπαρά, φυτοοιστρογόνα, άλφα λινολενικό οξύ ALA) , τα οποία είναι πολλά υποσχόμενα συστατικά για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Πράσινο και μαύρο τσάι (πολυφαινόλες)
Μια ισορροπημένη λοιπόν διατροφή, πλούσια σε φρούτα , λαχανικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού στην πρόληψη και στη μάχη με τον καρκίνο!