Διατροφική μαγιά
Το vegan «τυρί» με την ακαταμάχητη γεύση
Η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται πολύ στην χορτοφαγική διατροφή, γι αυτό και την γνωρίζουν περισσότερο οι vegans και οι vegetarians.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τα διατροφικά της οφέλη, αλλά και για την αντικατάσταση υλικών (όπως π.χ. το τριμμένο τυρί) στην μαγειρική ή απλώς για την ιδιαίτερη γεύση της.
Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης των σακχαρομυκήτων Saccharomyces cerevisiae σε ένα πλούσιο σε σάκχαρα μέσο, όπως η μελάσα ή το παντζάρι.
Στη συνέχεια θερμαίνεται για να απενεργοποιηθεί, πλένεται, παστεριώνεται, στεγνώνει θρυμματίζεται και συσκευάζεται. Η διαφορά της από τη μαγιά της μπύρας, είναι πως η διατροφική μαγιά είναι μια απενεργοποιημένη μορφή μαγιάς, άρα δε χρησιμεύει στο να κάνει ένα ζυμάρι να «φουσκώσει».
Η διατροφική μαγιά είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ειδικά Η εμπλουτισμένη της μορφή περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β12 αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγγάνιο.