Healthy Snack Κολοκύθας
Healthy Snack
Μπαστουνάκια ψητής κολοκύθας
Η κολοκύθα είναι ένα από τα φθινοπωρινά δώρα της φύσης
Αποτελεί μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία:
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.
Περιέχει μέταλλα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.
Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας μας δίνει περίπου 7γρ φυτικών ινών δηλαδή καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες
Συγκριμένα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.
Είναι χαμηλή σε θερμίδες
Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Έτσι μπορούμε να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους.
Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό.
Η σημερινή συνταγή μας:
Υλικά:
* 1 μικρή κίτρινη κολοκύθα ή ¼ μιας μεγάλης
* 1, 5 κ.σ ελαιόλαδο
* λίγο αλάτι, πιπέρι
* δενδρολίβανο
* 1 κ.σ σουσάμι
* Τριμμένη φρυγανιά ολικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε καλά την κολοκύθα και τη στεγνώνετε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβετε στη μέση. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού αφαιρείτε τους σπόρους. Στη συνέχεια την ξεφλουδίζετε και την κόβετε σε μπαστουνάκια
2. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετείτε τα μπαστουνάκια κολοκύθας. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το αλάτι έτσι ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα. Ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά, το σουσάμι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο
3. Ψήνετετε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά (στο πάνω μόνο) μετά στο γκριλ τα υπόλοιπα 10’
Αποσύρετε από το φούρνο και σερβίρετε με μια σάλτσα γιαουρτιού:
Γιαούρτι 2%, λεμόνι, σκόρδο, λάδι, αλάτι,πιπέρι
Καλή απόλαυση!!