Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα εκπληκτικό δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την προστασία του οργανισμού έναντι βλαπτικών παραγόντων του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος.
Η λειτουργία αυτή ονομάζεται «ανοσία» ή «ανοσολογική απάντηση».
Η ανισορροπία στη λειτουργία του ανοσοποιητικού προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό, ο οποίος γίνεται πιο ευάλωτος στους ιούς και στα μικρόβια, ενώ έχει συνδεθεί και με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος.
Η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι λοιπόν κρίσιμη για την υγεία και μια πλήρης διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί έναν από τους κύριους εξωγενείς παράγοντες για την διατήρηση βέλτιστης «ανοσίας».
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που κάνουν τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος συνδέεται με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων. Σχετικά πρόσφατα, έχει αναδειχθεί και ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στη σωστή λειτουργία και τον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μια σωστή διατροφή λοιπόν, σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση και επαρκή ξεκουραση , μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας:
Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C, βιτ E, βιτ Α και σελήνιο. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ντομάτες. Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και φυσικούς χυμούς πλούσια σε αντιοξειδωτικά (εσπεριδοειδή, ρόδι κτλ) και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α (πράσινα φυλλώδη, καρότα, κολοκύθα) Τρώμε ζεστές σούπες με κοτόπουλο και λαχανικά Προτιμάμε ενδιάμεσα απ’τα γεύματα σνακ με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, κεφίρ ή γιαούρτι (πλούσιο σε προβιοτικά) Καταναλώνουμε βρώμη , πλούσια σε βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Τρώμε συχνά ψάρια. Πλούσια σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και ω3 λιπαρα οξέα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κρέας και τα αυγά δεν πρέπει να λείπουν απ’τη διατροφή μας, καθώς παρέχουν και αυτά σημαντική ποσότητα σε ψευδάργυρο και όχι μόνο. Στο κρέας, στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης υπάρχει επίσης μια σημαντική αντιοξειδωτική ουσία για τον οργανισμό, το σελήνιο. Χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο και κρεμμύδι Προτιμάμε πάντα σαν κύρια λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο. Τα μανιτάρια, αυξάνουν την παραγωγή λευκοκυττάρων στο αίμα, κύτταρα υπεύθυνα για την εξουδετέρωση λοιμώξεων. Ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας πίνοντας νερό αλλά και ζεστά αφεψήματα με κανέλα και τζίντζερ . Τέλος επιλέγουμε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του οργανισμού ενώ το μέλι έχει αντισηπτικά και αντιμικροβιακά στοιχεία.
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.kerkyrasimera.gr/