Η εποχή των Λωτών
✨Ένα από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά φρούτα, είναι ο λωτός.✨
💡Αν θέλετε μια θρεπτική και υγιεινή επικάλυψη για τα κέικ σας :
Υλικά:
2 ώριμους λωτούς
1 κ.σ ταχινι πορτοκαλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς και τους βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγες σταγόνες λεμόνι (3-4) και 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι πορτοκάλι.
Συνοδεύουμε το κέικ μας με 1 κουτακιά του γλυκού και απογειώνουμε τη γεύση του αλλά και την θρεπτική του αξία!😋
👩⚕️Ποια είναι αλήθεια η Διατροφική αξία του λωτού;
Ένας μέτριος λωτός περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Ένας λωτός 100 γραμμαρίων έχει περίπου 70 θερμίδες
Έχει επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα, ενώ αντίθετα είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, ο φρέσκος λωτός είναι καλή πηγή καλίου, βασικού ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας μαζί με το νάτριο, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.
– Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιος σε νερό.
– Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
– Είναι κατάλληλος για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών.
– Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.
– είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα με υπέρταση καθώς η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου.
– Το σημαντικό διατροφικό καροτενοειδές, η ζεανθαξίνη που βρίσκεται στο λωτό, παρέχει ένα είδος φιλτραρίσματος του φωτός, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους.
– Προσοχή:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του λωτού σε σάκχαρα, δεν συνιστάται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη