Σακχαρώδης Διαβήτης
Αδιαμφισβήτητα σήμερα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια μεταβολική νόσο που η εξάπλωσή της λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Μαζί με την παχυσαρκία θεωρούνται οι συχνότερες νόσοι του μεταβολισμού.
Ας δούμε ποιά άτομα έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη (κυρίως τύπου ΙΙ) :
Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι
Όσοι κάνουν καθιστική ζωή
Οσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητικοί ασθενείς)
Όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κυήσεως
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι υπερτασικοί
Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων,
αλλά και οι ασθενείς με ιστορικό αγγειακής νόσου (π.χ. στηθάγχη, έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο.)
Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής (υπογλυκαιμικά χάπια ή ινσουλίνη ανάλογα με τον τύπο διαβήτη), με τη δίαιτα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης γλυκαιμικής ρύθμισης .
Βασικός στόχος της θεραπείας είναι η αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών. Μία ισορροπημένη διατροφή θα διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής του καθενός.
Οι δύο βασικοί στόχοι της δίαιτας ενός διαβητικού είναι η απώλεια βάρους (για τους υπέρβαρους διαβητικούς) και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα η οποία πρέπει να είναι αποτέλεσμα αρμονικής συνύπαρξης δίαιτας και χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά σοβαρής υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.
Η διατροφή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ουσιαστικά δε διαφέρει από μια σωστή διατροφή που θα μπορούσαμε να ακολουθούμε όλοι μας. Το καθημερινό μενού πρέπει να περιέχει γεύματα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, σε καθορισμένες ποσότητες, με σωστό καταμερισμό των υδατανθράκων, ανάλογα με τον τύπο θεραπείας. Επιλέγονται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη Η θερμιδική πρόσληψη εξατομικεύεται με βάση την απόκτηση και διατήρηση του ιδανικού βάρους.
Μια πολύ καλή προϋπόθεση για την επιτυχημένη διαιτολογική βοήθεια ενός διαβητικού, είναι η σωστή πληροφόρηση του, ώστε να μπορεί να κατανοεί απόλυτα την σύνταξη του διαιτολογίου του και την σημαντικότητά της.
Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφίμων. Να είναι μια διατροφή χαμηλή σε ζωϊκά λίπη, σε χοληστερόλη, σε αλάτι και σε οινόπνευμα Οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προιόντα κ.λ.π. Η πρόσληψη φυτικών ινών κρίνεται απαραίτητη αφού έχει βρεθεί ότι πολλές από αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, στον μεγαλύτερο κορεσμό (που είναι σημαντικός και για την παχυσαρκία) και στην ταχύτερη απώλεια σωματικού βάρους (25-30 γρ. ημερησίως). Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι, η γλυκόζη, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη. Προτείνεται η αντικατάσταση θερμιδικών γλυκαντικών ουσιών από ασφαλείς μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη σημασία της σωματικής άσκησης η οποία συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.kerkyrasimera.gr