Πατάτα Vs Γλυκοπατάτα
Πατάτα VS Γλυκοπατάτα
🕵️
Και τα δύο είδη πατάτας είναι αρκετά θρεπτικά, ποιο κερδίζει όμως στα σημεία όσον αφορά τις θερμίδες και τα συστατικά που παρέχει;
Θερμιδικώς, η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν σχεδόν ίδιο περιεχόμενο.
Διατροφικά όμως, η γλυκοπατάτα έχει 50% περισσότερες φυτικές ίνες, υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και Β6, αλλά λιγότερο κάλιο από την πατάτα.
Πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται τόσο στην γλυκοπατάτα όσο και στην πατάτα, έχουν δείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες με την γλυκοπατάτα να εχει 26% υψηλότερη από εκείνη μιας κλασσικής πατάτας.
Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί στην γλυκοπατάτα άλλωστε, οφείλονται στο σούπερ αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη.
Η γλυκοπατάτα ανεβάζει πιο αργά το σάκχαρο, άρα προτείνεται συχνά ως «καταλληλότερη» για διαβητικούς…
Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην μέθοδο μαγειρέματος που παίζει σημαντικό ρόλο (επηρεάζοντας τη δομή του αμύλου).
Γλυκαιμικός δείκτης
Γλυκαιμικός δείκτης είναι ο αριθμός που δείχνει πόσο απότομα ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα, σε σχέση με τρόφιμο αναφοράς.
Ωστόσο, αν κρατήσετε την, πλούσια σε ίνες, φλούδα της γλυκοπατάτας βοηθάτε στην περαιτέρω μείωση του ΓΔ.
Βραστή γλυκοπατάτα: ΓΔ=61. Αντίθετα..
Ψητή γλυκοπατάτα (όπως συνήθως καταναλώνεται): ΓΔ=94.
(όταν η κλασική βραστή πατάτα έχει 89..!)
Είναι τελικά ανώτερη η γλυκοπατάτα;
Η απάντηση είναι πως και τα δυο είδη μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής για ξεχωριστούς λόγους.
Κάθε μία προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα και μοναδικά διατροφικά συστατικά.
Ο τρόπος μαγειρέματος είναι φυσικά καθοριστικός.
Ακόμη, οι γλυκοπατάτες υπερτερούν ελάχιστα, εάν πρόκειται για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.