Λιπαρά Οξέα και Καρκινικές Μεταστάσεις
Η κατανάλωση λίπους σε ημερήσια βάση είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Το λίπος είναι πηγή ενέργειας, κύριο συστατικό στην παραγωγή της κυτταρικής μεμβράνης και διαφόρων ορμονών με σοβαρές λειτουργίες στον οργανισμό. Βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών, στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα. Είναι σημαντικό όμως να προσέχουμε όχι μόνο την ποσότητα αλλά και το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε ημερησίως.
Τα λιπαρά που λαμβάνουμε μέσω των τροφών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.
Κορεσμένα λιπαρά οξέα περιέχουν κυρίως τα ζωικά λίπη και αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ τα ακόρεστα χωρίζονται σε μονοακόρεστα (υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς)και πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, είναι ευεργετικά για την υγεία μας ενώ τα κορεσμένα και trans λιπαρά, έχει φανεί οτι μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα. Έχουν κατηγορηθεί από ορισμένες μελέτες για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, καρκίνου και αυξημένης χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL στο αίμα.
Τα κορεσμένα λιπαρά δεν ειναι όλα το ίδιο επιβλαβή για την υγεία μας. Ένα κοινό διαιτητικό κορεσμένο λιπαρό οξύ είναι το παλμιτικό οξύ το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του φοινικέλαιου. Βρίσκεται επίσης στο κρέας, στο τυρί, στο βούτυρο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature αποκαλύπτει ότι το παλμιτικό οξύ τροποποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες μεταστάσεων.
Η μετάσταση, δηλαδή η εξάπλωση του καρκίνου, παραμένει η βασική αιτία θανάτου των καρκινοπαθών δεδομένου ότι ο μεταστατικός καρκίνος αντιμετωπίζεται μεν, αλλά δύσκολα ιάται. Τα ευρήματα των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών της Βαρκελώνης αποκαλύπτουν ότι το παλμιτικό οξύ, προωθεί τη μετάσταση στα καρκινώματα του στόματος και στο μελάνωμα σε ποντίκια. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα που είχαν εκτεθεί στο διατροφικό παλμιτικό οξύ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παρέμεναν ιδιαίτερα μεταστατικά ακόμα και όταν το οξύ αφαιρέθηκε από τη διατροφή τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η «μνήμη» προκαλείται από επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες τροποποιούν τη λειτουργία των κυττάρων του μεταστατικού καρκίνου και τούς επιτρέπουν να σχηματίσουν ένα νευρωνικό δίκτυο γύρω από τον όγκο προκειμένου να επικοινωνούν με τα κύτταρα του άμεσου περιβάλλοντός τους και να εξαπλώνονται πιο εύκολα.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε νέους πιθανούς θεραπευτικούς στόχους και παράλληλα ενισχύει τον ρόλο της διατροφής η οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, καθώς συγκεκριμένα συστατικά των τροφών φαίνεται να είναι σημαντικά για την πορεία των καρκινικών κυττάρων.