Πονοκέφαλος. Ποιός ο ρόλος της διατροφής;
Τα αίτια των πονοκεφάλων και των ημικρανιών θεωρείται ότι αποτελούν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωσή τους:
- Αφυδάτωση
Όταν τα επίπεδα υδάτωσης είναι χαμηλά, δημιουργούνται συχνά προβλήματα στον οργανισμό.
- Αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση.
- Παράλειψη γευμάτων
Οι πολλές ώρες αποχής από το φαγητό ρίχνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας που μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία.
- Έλλειψη βιταμινών
Άτομα που υποφέρουν
συχνά από πονοκεφάλους παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη D και συνένζυμο Q10.
- Τροφικές ευαισθησίες
Κάποιες ουσίες όπως η τυραμίνη, η τυροσίνη, το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή η ασπαρτάμη, η καφείνη, τα θειώδη και τα νιτρικά άλατα και η ισταμίνη φαίνεται να ευθύνονται σε ένα βαθμό για την εμφάνιση ημικρανιών.
- Τροφικές αλλεργίες
Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σε άτομα με δυσανεξία σε αυτήν συχνά προκαλούν εκτός των άλλων και πονοκεφάλους.
- Τυριά
Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως στα ώριμα τυριά και θεωρείται ένοχο για την εμφάνιση κεφαλαλγιών λόγω της μείωσης που προκαλέι στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και της διαστολής των αγγείων.
- Σοκολάτα
Το κακάο περιέχει τυραμίνη και φαινυλαλανίνη, ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες.
- Καφεϊνούχα ροφήματα
Η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου Cola και στα ενεργειακά ποτά, φαίνεται να εμπλέκεται στον μηχανισμό εμφάνισης κεφαλαγίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντιφατικά.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αιφνιδιαστική ημικρανία.
Από την άλλη, έχει παρατηρηθεί εμφάνιση πονοκεφάλου λόγω στέρησης καφεΐνης.
- Επεξεργασμένο κρέας
Τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα καπνιστά κρέατα και οι κονσέρβες κρέατος , περιέχουν νιτρώδη, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί κι αυτά για την πρόκληση ημικρανιών.
- Τροφές πλούσιες σε όξινο γλουταμινικό νάτριο
Ένα από τα πρόσθετα τροφίμων. Η προσθήκη του δημιουργεί μια “πικάντικη” αίσθηση στη γεύση, γι’ αυτό και συνήθως αποτελεί πρόσθετο πικάντικων κατεψυγμένων, ξηρών ή κονσερβοποιημένων κρεάτων και ψαρικών.
Ορισμένες ουσίες έχει τεκμηριωθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση των κεφαλαλγιών.
Πιο συγκεκριμένα :
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο εξουδετερώνοντας την ξαφνική συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αναστέλλοντας την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και σταθεροποιώντας τις κυτταρικές μεμβράνες.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, το καστανό ρύζι, το σουσάμι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος, το γάλα και το γιαούρτι.
Η ριβοφλαβίνη, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βρίσκεται κυρίως στο γάλα , στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα δημητριακά πρωινού, στα αβγά, στο κρέας, στο ψάρι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στη μαγιά.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας, τροποποιώντας τις ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες.
Τέλος, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της ημικρανίας:
η μέντα, το ginger και η βαλεριάνα.
Πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν θετικά αποτελέσματα:
- Διαχειριστείτε το στρες.
- Κρατείστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και εμφάνισης κεφαλαλγίας ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε τι πυροδοτεί τον πονοκέφαλο.
- Κρατείστε σταθερές ώρες ύπνου και φαγητού
- Ενυδατώστε τον οργανισμό σας
- Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων
- Περιορίστε στις σωστές ποσότητες το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα αναψυκτικά
- Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτείνη που επιβραδύνουν την πέψη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Τακτική σωματική άσκηση