Pasta e Ceci
Ζυμαρικά με Ρεβίθια
Τα ζυμαρικά και τα ρεβίθια πρωταγωνιστούν στην ιταλική διατροφή.
Τη συνταγή Pasta e Ceci πολλοί την κατατάσσουν στις σούπες, ενώ άλλοι στα πιάτα με ζυμαρικά, ανάλογα με το πόσο δεμένη ή ζουμερή θα βγει η σάλτσα.
Συνταγή:
Υλικά
¼ φλιτζ. (60 ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
4 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς λιωμένες
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
Ανθό αλατιού
2 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
½ φλιτζ. (120 ml) ξηρό λευκό κρασί
3 φλιτζ μαγειρεμένα ρεβίθια
4 φλιτζ (950 ml) ζωμό ρεβιθιών (το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια)
¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
225 γρ. ζυμαρικά ολικής (μικρά)
Εκτέλεση�1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το αλάτι, και ανακατεύουμε για περίπου 5΄, μέχρι το σκόρδο να χρυσίσει και να μαλακώσει. Π Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμα.
2. Προσθέτουμε το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για άλλα 2΄.
3. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. Ρεβίθια μαγειρεμένα και 1 φλιτζ. ζωμό ρεβιθιών. Με μια πρέσα πατάτας ή μια ξύλινη κουτάλα, πιέζουμε τα ρεβίθια στα τοιχώματα της κατσαρόλας μέχρι να σπάσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και τον υπόλοιπο ζωμό ρεβιθιών και το μαύρο πιπέρι. Αλατίζουμε
4. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε τακτικά, 1΄-2΄ λεπτά λιγότερα απ’ ό,τι αναφέρουν οι οδηγίες της συσκευασίας, γιατί τα ζυμαρικά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και εκτός φωτιάς.
5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Καλή απόλαυση!
👩⚕️Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης και μπορούν με τους κατάλληλους συνδυασμούς να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας.
Μια κούπα ρεβίθια, έχει 269 θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο (74% της ημερήσια πρόσληψης), φυλλικό οξύ (71% της ημερήσιας πρόσληψης) και χαλκό (64% της ημερήσιας πρόσληψης).
Ρυθμίζουν την όρεξη
Ακριβώς επειδή τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορούν να ελέγξουν την όρεξη προκαλώντας αίσθημα κορεσμού.
Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα
Τόσο ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών όσο και oι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα καθιστούν σύμμαχο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες
Η κατανάλωση οσπρίων όπως τα ρεβίθια έχει συσχετιστεί με την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, παράγοντας που μειώνει με τη σειρά του τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και την LDL (κακή) χοληστερόλη.