Κινόα, η υπερτροφή
Η κινόα, χάρη στην υψηλή θρεπτική της αξία θεωρείται υπερτροφή.
Η πρωτεΐνη που μας προσφέρει είναι πλήρης. Δηλαδή, προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (συνολικά τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που δεν συνθέτει ο οργανισμός κι έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από την διατροφή είναι 9).
Επίσης, περιέχει ποικιλία βιταμινών όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο.
Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.
Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα!
Πώς μπορες να την βάλεις στο τραπέζι σου:
Όπου βάζεις ρύζι ή και πληγούρι, μπορείς μπορείς να βάλεις κινόα και να τη βράσεις ακριβώς όπως και το ρύζι.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βράσεις ένα μέρος κινόα με δυο μέρη νερού για 12-15 λεπτά.
Όμως, είναι απαραίτητο να την ξεπλύνεις πριν να τη μαγειρέψεις γιατί αλλιώς θα έχει μια πικρή γεύση.
Μπορείς να τη βράσεις με χυμό ντομάτας ή να βάλεις στο νερό κουρκουμά, κάρι ή οτιδήποτε σου αρέσει.
Πλέον μπορείς να βρεις κινόα σε κάθε σούπερ μάρκετ και βέβαια σε καταστήματα με βιολογικά. Υπάρχει η λευκή, η κόκκινη και η τρίχρωμη κινόα. Η διαφορά στη γεύση είναι μικρή.
Tip: Μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη ποσότητα την οποία να κρατήσεις σε τάπερ στο ψυγείο για χρήση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας!