Διατροφή για Υγιή Καρδιά
Τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής, σε συνδυασµό µε την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, τη γήρανση, τη γενετική προδιάθεση και το κάπνισµα µεταξύ άλλων, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η υγιεινή διατροφή είναι ένας απ’τους βασικούς πυλώνες πρόληψης καθώς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καταστάσεις που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η µεσογειακή δίαιτα έχει µελετηθεί ευρέως για τις καρδιοµεταβολικές της ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσµατα που προσφέρει γενικότερα στην υγεία. Μέχρι τώρα, τα κύρια οφέλη της µεσογειακής δίαιτας σχετίζονται µε τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του λιπιδαιµικού προφίλ, του µεταβολισµού της γλυκόζης, των αρρυθµιών και του µικροβιακού εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες, τα ευεργετικά αποτελέσµατα προέρχονται λόγω των συνεργιστικών επιδράσεων ποικίλων θρεπτικών συστατικών της µεσογειακής διατροφής και όχι ενός µεµονωµένου συστατικού.
Συγκεκριμένα, οι οδηγίες συνιστούν την αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια. Τα κυριότερα ευεργετικά τρόφιµα της µεσογειακής διατροφής είναι:
- Το ελαιόλαδο: Βελτιώνει σηµαντικά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
- Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια: Μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
- Οι ξηροί καρποί: βελτιώνουν το λιπιδαιµικό προφίλ.
- Η µέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού: Έχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσµατα µέσω αντιαιµοπεταλικών, αγγειοδιασταλτικών και αντιφλεγµονωδών ιδιοτήτων.
- Τα αντιοξειδωτικά µέσω φρούτων και λαχανικών, με ισχυρή αντιφλεγµονώδη δράση.
- Πολλαπλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως ωµέγα-3 λιπαρά οξέα, λυκοπένιο και πολυφαινόλες: Μειώνουν τα επίπεδα LDL και βελτιώνουν τους δείκτες φλεγµονής και οξειδωτικού στρες.
- φυτικές στερόλες: Μειώνουν τη LDL κατά περίπου 6%-15%.
- Το τσάι: Bελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία
- Αντίθετα: Συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, είναι το κόκκινο κρέας και κυρίως τα επεξεργασμένς κρέατα, τα αλλαντικά, τα τηγανητά, η μαργαρίνη, τα επεξεργασμένα ψωμιά και σνακ, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα, τρανς λιπαρά και νάτριο.
Είναι προφανές ότι ακόµη και κάποιες µικρές, εύκολα εφαρµόσιµες και διατηρούµενες αλλαγές στην διατροφή μας, σε συνδυασµό µε έναν δραστήριο τρόπο ζωής µπορούν να έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο.