Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Νηστεία
Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και όταν γίνεται σωστά, έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις και στην υγεία μας.
- Ποια τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας;
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου.
Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Τι ελλείψεις μπορεί να έχουμε σε θρεπτικά συστατικά αν δεν προσέξουμε:
Η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και των παραγωγων τους, μειώνει την δυνατότητα του οργανισμού να λάβει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκή ποσότητα, όπως πρωτεΐνη, σίδηρο , ασβέστιο και βιταμίνη Β12.
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζωική πρωτεΐνη με φυτικές τροφές;
Με τις σωστές επιλογές και τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας.
- Με ποιές τροφές μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζωική πρωτείνη;
Οι γαρίδες, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και τα υπόλοιπα θαλασσινά παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας η οποία μάλιστα πέπτεται πιο εύκολα από εκείνη του κρέατος.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, τα μανιτάρια, το σουσάμι και το ταχίνι, που μπορούν εν μέρει να καλύψουν τις ανάγκες μας.
- Για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί;
– τα όσπρια με το ρύζι (πχ φακόρυζο) ή με το ψωμί ολικής άλεσης – το καλαμπόκι με το σιτάρι και τα φασόλια – τον αρακά ή τα φασόλια με ψωμί ολικής άλεσης
-το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι
-τις σαλάτες ή τις σάλτσες λαχανικών με ταχίνι
- Που μπορούμε να βρούμε τα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;
- Καλές πηγές ασβεστίου
Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αποξηραμένα φρούτα, το σουσάμι, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια
- Καλές πηγές σιδήρου
Φακές, φασόλια, ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα θαλασσινά και η σόγια.
Τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C, (πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές) για καλύτερη απορρόφηση απ΄τον οργανισμό.
- Καλές πηγές βιταμίνης Β12
Τα θαλασσινά, τα προϊόντα σόγιας και συμπληρώματα διατροφής.
Όσο για τον τρόπο μαγειρέματος:
Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα τηγανητά, να προτιμάμε το μαγείρεμα στον ατμό για να μην υπάρχει απώλεια θρεπτικών συστατικών, το βράσιμο και το ψήσιμο.
Βεβαίως, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως η νηστεία δεν περιορίζεται μόνο σε αποχή από συγκεκριμένες τροφές. Πραγματική νηστεία είναι η απομάκρυνσή μας από όλες τις κακές έξεις όπως το κουτσομπολιό , το ψέμα, η κριτική, η υποκρισία, το μίσος και η ζήλεια. Γιατί η πραγματική νηστεία δεν έχει να κάνει με το στομάχι αλλά κυρίως με την ψυχή μας.
Καλή Σαρακοστη!